Geplaatst door op 29 jun, 2018 in Overig |

Date/Time
Date(s) - 29 jun 2018
00:00

Location
Akker bij Zwarte Haan

Category(ies)


Altyd Seumer / Eternal Summer: locatievoorstelling

29, 30 juni en 1 juli 2018
Muziektheatervoorstelling met zicht op de akkers van de Bildtpollen

Deze grootschalige locatievoorstelling op een akker bij Zwarte Haan, met meer dan 150 spelers en muzikanten, gaat over ‘het verlangen naar altijd meer’. Het is een kritische voorstelling over onze neiging tot verspilling. Het stuk is gebaseerd op het verhaal van ‘de Bilkert’ Willem van Haren. Hij leefde omstreeks 1700 en was diplomaat, grietman, reiziger en schrijver en ligt begraven in de van Harenskerk in St. Annaparochie. Schrijver van deze spectaculaire voorstelling is Bouke Oldenhof. De muziek is van Egon Kracht. Sjouke-Marije Wallendal doet de regie, zij werkt nauw samen met de bekende Friese regisseur Jos Thie.

Verdreven door een vijandig leger uit hun vaderstad, vinden hongerige landverhuizers na een barre tocht over de zeeën onder leiding van hun oude koning Friso een nieuw thuis aan
de lege kusten van Het Bildt. Ze leren van de oorspronkelijke bewoners de aardappelplant kennen, en hoe die geoogst en toebereid kan worden. De oude koning Friso en zijn nieuwe geliefde Agatha weten bestaanszekerheid te scheppen aan de eens zo kale kust. Ontbering slaat om in gulzigheid en overvloed, met onverschilligheid ten opzichte van voedsel en verwanten tot gevolg. De voorouders die volgens oude riten het gewas hun zegen gaven, zijn vergeten. De voorouders nemen wraak: het wordt eeuwig zomer en de ooit zo kostbare oogst verwordt tot speelgoed. De onverschilligheid leidt tot onenigheid: dochter Freia komt in opstand tegen haar vader Friso, samen met Ysbrand, een oorspronkelijke bewoner van het gebied. Friso mag zich geen zorgen meer maken over noch waarde hechten aan het eten dat geproduceerd wordt, de tijd haalt hem in…

Altys Seumer combineert de stijl en details van het achttiende epos Friso van de Bildtse grietman Willem van Haren met conflicten uit Sophocles’ Antigone, een plotidee uit de Waalse film La cinquième saison, de hoofdlijnen van de geschiedenis van Het Bildt, rituelen en sporookjes en vragen over de waarde van voesel en voedselproductie in tijden van overvloed. Het resultaat is een eigentijds muzikaal epos in Bildtse blanke verzen, dat gespeeld wordt met uitzicht op de twee Bildtdijken aan de rand van de Waddenzee.

Het publiek zit op tribunes in de open lucht en kijkt over de uitgestrekte Bildtpollen met aan de ene kant de Zeedijk en aan de andere kant de Nieuwebildtdijk.

BESTEL HIER EEN TOEGANGSBEWIJS À €25,-