Het project

Het begon allemaal met een tribute-avond voor JJ Cale en groeide uit tot het muzikale project Keel, met een album en live-optredens in heel Friesland. In de tussentijd leerde bedenker Jan de Vries het toepassen van MIDI, betrok hij andere muzikanten bij de opnames en duurde het al met al een jaar voor hij toestemming had om de muziek van JJ Cale te mogen gebruiken.

Front Keel CD (Klein)

Met 14 bildtse JJ Cale toppers op CD digipack
(met boekky en teksten)

Het project Keel

Het begon allemaal met een tribute-avond voor JJ Cale en groeide uit tot het muzikale project Keel, met een album en live-optredens in heel Friesland. In de tussentijd leerde bedenker Jan de Vries het toepassen van MIDI, betrok hij andere muzikanten bij de opnames en duurde het al met al een jaar voor hij toestemming had om de muziek van JJ Cale te mogen gebruiken.

Ruurd Hoftijzer organiseerde in 2015 naar aanleiding van het overlijden van JJ Cale een tribute-avond in Ouwe-Syl. Hij vroeg mij om een aantal liedjes van deze eigenzinnige Amerikaanse singer-songwriter te vertolken. Dit leek me erg leuk, want ik had veel naar de platen van JJ Cale geluisterd en met mondharmonica geoefend bij zijn muziek.
Maar ik wilde de liedjes niet precies naspelen. Omdat zijn specifieke geluid moeilijk te evenaren is, maar ook omdat dat mij persoonlijk weinig voldoening geeft. Als het precies als het origineel moet klinken, dan kun je ook maar beter naar het origineel luisteren, is het niet? Ik vertaalde daarom acht nummers in het Bildts en goot er een eigen (JdeV) sausje overheen, maar bleef wel dichtbij het origineel. Zo bleven de nummers herkenbaar.

JJ Cale Tribute avond 7 maart 2015

Cd-idee

Het idee voor een cd ontstond al snel daarna. Ik bewerkte nog zes nummers. Eerst zelf mijn partijen inspelen en dan kijken wie ik kon vragen om mee te doen. Dat was het idee. Intussen had ik ook een naam bedacht: Keel. Omdat het afwijkend repertoire is in vergelijking met mijn eigen liedjes wilde ik deze cd niet onder mijn eigen naam uit te brengen.
Met Keel was ik vrij om het repertoire live in mijn eentje te vertolken, of misschien ook met andere muzikanten. In eerste instantie repeteerde ik met Douwe van der Werff en traden we een paar keer op. Omdat Douwe en ik ver bij elkaar vandaan wonen, bleek dit niet erg praktisch.
Daarom eerst zelf verder, al wilde dit vanwege tijdgebrek, ‘keuzestress’ en ook financiën niet echt vlotten. Als je muziek van anderen uitbrengt dan verdien je daar zelf niets aan, omdat de rechten bij de originele muzikant blijven. En terecht natuurlijk.

Drumtracks

Studio Op ’e Syl, Ouwe-Syl

De oplossing zat hem in de beperking, het dwingt je tot creatieve oplossingen. Omdat inspelen van partijen met een kliktrack meestal op een teleurstelling uit draait, [na het weghalen van de kliktrack hoor je toch dat het tempo zweeft] ging ik aan de slag met een tweedehands Korg Trackpad. Nu kon ik een eenvoudige digitale, maar realistische drumpartij maken, waardoor het inspelen een stuk natuurlijker verliep. Dit werkte verrassend goed. De sfeer van de drumtracks bleek zo goed
dat ik ze voor sommige nummers zelfs liet staan.
Ook JJ Cale werkte vaak met heel eenvoudige drumpartijen en experimenteerde met de eerste drumcomputers in die tijd.

Voldoening

Van het een kwam het ander. Ook de bas- en toetsenpartijen kon ik op eenzelfde manier via midi inspelen. Van funky- tot contrabas en van Grand piano tot Rhodes, het lag plotseling allemaal binnen handbereik. Ik nam alle tijd en kon het precies zo laten klinken als ik wilde dit werkte erg prettig. Dankzij deze werkwijze kon ik een volwaardig album maken met het budget dat ik voor ogen had.

Samenwerking

Voor een aantal nummers riep ik de hulp in van andere muzikanten. Douwe van der Werff hielp met een mooie solopartij bij ‘Se noeme mij de Vries’ (They call me the breeze) en een Fender Rhodes partij bij ‘Se is ferliefd’ (She’s in love). Verder verving Ruben Bus bij aantal nummers de digitale drums door akoestische en hij speelde nog een paar mooie sfeervolle partijen in bij ’Na middernacht’ (After midnight). Voor het mixen en masteren kwamen we bij Studio Hitfabryk in Giekerk, een leuke samenwerking met Bob Pillen en Johan van der Zee van Studio Hitfabryk.

Bob Pillen Studio Hitfabryk
Bob Pillen, Ruben Bus en Johan van de Zee (alias Johnny Hotwiel)


Rechten

En dan denk je dat je er bent, maar dan moeten de rechten nog geregeld. Omdat je nummers van een ander speelt moet je eerst toestemming vragen aan de muzikant of zijn platenmaatschappij. Dit werd nog een heel traject. Ik had uiteindelijk met zeven verschillende platenmaatschappijen te maken en van sommige nummers waren de rechten zelfs verdeeld over verschillende maatschappijen. Een aantal oorspronkelijke maatschappijen bestond niet meer en dan moet je op zoek. Het kostte bijna een jaar om het rond te krijgen, maar toen kon de productie dan echt los. En dan heb je ook wat!
Deepgrooves in Leeuwarden maakte er een mooie persing van en ik zou zeggen…

Oordeel zelf en bestel hier de CD!
Wil je de nummers live horen? Boek de JdeVband, want de meeste nummers staan nog wel op de setlijst 🙂

Jan de Vries (Midden) – Germ Dikland (Links) – Ruben Bus (Rechts)