Festival ‘Frysk op Riis’ krijgt tweede editie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

RIJS – Het Fries- en streekfriestalig festival ‘Frysk op Riis’ krijgt een tweede editie. Op zondag 16 juli 2017 is de Teatertún in Rijs, vanaf 15.30 uur, wederom het sfeervolle decor van dit festival, dat vorig jaar z’n succesvolle debuut beleefde. Verdeeld over een hoofdpodium en een kleiner, intiemer podium, zullen deze zomer zeven muzikale acts hun opwachting maken. Daarbij gerenommeerde namen, maar ook aanstormende talenten. Evenals vorig jaar staat ook deze keer ‘Frysk op Riis’ volledig in het teken van de Friese muziek. De line-up van het festival bestaat uit de Bildtse singer-songwriter Jan de Vries, de Drachtster zanger Ebele met een ‘micro-theater’, het Drio Oerémis en de groepen Mosken, Reizger, Jaap Louwes & de Losse Binde en Gurbe & Freonen.

Eén van de doelstellingen van het festival is het laten zien hoe bijzonder en rijk de Friese taal en cultuur is. Niet onbelangrijk in een tijd waarin er steeds minder Frysk wordt geschreven, gelezen en gesproken. De artiesten laten bij Frysk op Riis zien, dat het Frysk en de Fryske streektalen zich uitstekend lenen voor het schrijven van pakkende, als ook ontroerende liedjes. De Teatertún is daarnaast de perfecte locatie, waar jong en oud zich kunnen vermaken en zich al gauw ‘thuis’ voelen.

Jan de Vries uit Oudebildtzijl, bekend van de groep the Feetwarmers, is tegenwoordig ook als soloartiest op pad. Enkele jaren geleden verscheen van hem de debuut-CD ‘Sieleroersels’, met zelfgeschreven repertoire. Bij ‘Frysk op Riis’ brengt Jan evenwel een ode aan de Amerikaanse singer-songwriter J.J. Cale. Jan heeft een aantal liedjes van deze, in 2013 overleden, muzikant in het Bildts vertaald. En het blijkt dat het repertoire van J.J. Cale zich daar prima voor leent.

Drio Oerémis, de opvallende naam van dit trio, is de voortzetting van de band Douma en Douma & de Dokters. Deze band hield op te bestaan toen in november 2011 Theo, één van de gebroeders Douma, op jonge leeftijd overleed. Na enkele jaren hebben de overgebleven leden van de band de draad weer opgepakt en daarbij een bandnaam uit het verleden weer in het leven te roepen. Dankzij Drio Oerémis blijft ook het mooie repertoire van Theo Douma te horen.

Mosken is een nog redelijk nieuwe band uit Joure, met als basis zanger Bert Steeman en gitarist Sjoerd van Kammen. De groep maakt opvallende en vooral eigenzinnige liedjes, die gemakkelijk in het gehoor blijven hangen. ‘De Keningin fan Tsjalbert’ is één van die liedjes die veel airplay kreeg op de regionale omroepen.

De Friese folkgroep Reizger heeft Rijs als thuisbasis; ook al omdat eigenaar Bart van der Wal van de Teatertún één van de bandleden is. De groep speelt vooral folk-, country- en bluegrassrepertoire, zelf geschreven of als her- of vertaling van bekende en minder bekende klassiekers uit die genres. De debuut-CD ‘Blaue Greide’ werd goed ontvangen en inmiddels is Reizger bezig met de afwerking van een tweede album-CD.

Troubadour Jaap Louwes uit Haulerwijk, in het verleden bekend van de Friese rockband Bricquebec, komt nu met de Losse Binde naar de Teatertún. Bassist Bonne van der Wal en gitarist Nathaniël van Veenen geven het altijd weer prachtige repertoire van Louwes extra kleur en franje. Ongetwijfeld biedt Jaap Louwes een muzikaal overzicht van een carrière van bijna veertig jaar liedjes schrijven.

Gurbe & Freonen is de groep rond singer/songwriter Gurbe Douwstra. Samen met zangeres Gerbrich van Dekken, banjo-virtuoos Johanna Hamstra en multi-instrumentalisten Jan de Vries en Wander van Duin brengt de Freonen een selectie uit de mooiste liedjes uit het repertoire van zowel de heren Douwstra en de Vries, als ook uit dat van Gerbrich van Dekken. De mannen in het gezelschap werkten de afgelopen maanden mee aan de succesvolle theaterproductie De Brekbere Sirkel.

Een bijzondere act is het Micro-theater van de Drachtster zanger en liedjesschrijver Ebele. In een voormalig biechtstoel geeft hij intieme concerten voor een publiek dat bestaat uit één persoon. Het geeft zanger en toehoorder bovendien de mogelijkheid, indien gewenst, te praten over de inhoud van de liedjes en wat verder maar opgebiecht kan worden.

(Meer informatie: melchers.grytsje@hotmail.com, grytzz@gmail.com of 06 22 46 61 01)